Triaca 2013

Druvor
65 % Garnatxa, 35 % Merlot
Vingårdar 
Druvorna till vinet kommer från vingården Los Perers, en mycket brant vingård som ligger på mellan 400 och 500 meters höjd i Porrera. Vingården har terrasser för att göra det möjligt att arbeta i den och för att behålla det vatten som finns. Jordmånen är llicorella, och vinrankornas rötter söker sig djupt ner i berget för att hitta vatten och näring. Vingården vetter åt nordväst, vilket gör att druvorna inte mognar för fort och behåller sin syra. Längst upp där det är som luftigast odlas Garnatxa, och längre ner mot dalen odlas Merlot. På vingården odlas även Carinyena och Cabernet Sauvignon. Skördeuttaget är mycket lågt, endast 500 - 700 g druvor per vinranka.
Vinifiering
Druvorna skördas för hand tidigt på dagen. Stjälkarna plockas bort och druvorna kyls ner i en ståltank. Efter några dagar stängs kylningen av, vilket får de krossade druvorna att börja jäsa. Jäsning sker under kontrollerad temperatur i ca tre veckor, och efter det ligger vinet kvar i ytterligare en vecka innan vinet tappas av och pressning av druvresterna sker. Endast en liten del av det pressade vinet tillsätts för att addera tanniner till slutresultatet.
Lagring
Vinet lagras 18 månader på använda franska ekfat. Här sker även den malolaktiska jäsningen. Efter lagringen får vinet vila i kyld ståltank innan det buteljeras. Slutligen lagras buteljerna i 18 månader innan de släpps på marknaden.
Alkoholhalt
16 %
Produktion
4095 flaskor
Producent
Ca l'Apotecari
Pris
449 kr
Vår kommentar
Ett moget och potent vin med mycket smak. Prova gärna till lagrade getostar.