SLUT - Finca La Planeta 2011

Priorat + Cabernet Sauvignon + 730 meter över havet + 7 år på ekfat = magi på flaska!


Vingårdar
Vingården Finca La Planeta omfattar 2,6 hektar och ligger på 730 meters höjd precis vid foten av Montsant-berget. Här odlas sedan 1986 enbart Cabernet Sauvignon. Jordmånen består mest av kalkhaltigt grus, till skillnad från den llicorella som dominerar i övriga Priorat. Just kombinationen av kalksten (som inte blir lika varm som llicorella) och hög höjd gör vingården idealisk för odling av Cabernet Sauvignon, som annars lätt kan bli övermogen i Priorat. Den Garnatxa som används kommer från Pasanaus övriga vingårdar i byarna La Morera de Montsant och Poboleda. Andelen Cabernet Sauvignon i vinet varierar mellan 75 % och 85 % beroende på årgång.

Vinifiering
Jäsning ca 35 dagar i temperaturer mellan 25 och 28 grader C.

Lagring
Vinet lagras på 100 % franska ekfat. Just årgång 2011 har fått mogna hela sju år på ekfat och buteljerades först i april 2019. 

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
75 % Cabernet Sauvignon, 25 % Garnatxa

Alkoholhalt
14,5 %

Produktion
3000 flaskor

Producent
Celler Pasanau

Pris
349 kr

Peter Axelsson, mars 2022:
Stor och utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, ljus choklad och nougat. Smaken är medelfyllig, utvecklad med läcker syra, fina tanniner och bra frukt. Balanserat vin med bra struktur. Medellång eftersmak med rent slut.

Om producenten - Celler Pasanau

Jordi Pasanau är tredje generationens vinmakare i La Morera de Montsant. Druvorna kommer från ekologiska vingårdar i La Morera och Poboleda och vinerna buteljeras sedan 1995 under eget namn.