Vingårdar
Druvorna till Tros Nou kommer från vingården med samma namn i Bellmunt. Vingården ligger på 400 meters höjd och har funnits i familjens ägo i många generationer. Här växer 2500 vinstockar med en medelåder på 95 år. Druvorna är Garnatxa Peluda och Carinyena, och skördeuttaget är endast 500 g druvor per vinstock. Vingården har ett varmt klimat och skördas alltid tidigt.
Tidigare år har druvorna från denna vingård använts till andra viner, men från och med 2018 (denna årgång) har Gerard beslutat att renodla sina toppviner till specifika vingårdsviner.
Vinifiering
Skörden detta år startade den 1 september och avslutades den 10 oktober. Vinet får börja jäsa i 2-3 dagar under låg temperatur, och därefter under max 25 °C i totalt 30-35 dagar. Sedan pressas vinet för hand, och får sedan genomgå malolaktisk jäsningen under lagringen i ektunnor.
Lagring
Vinet lagras på nya franska ekfat om 300 liter i 18 månader, därefter två år på flaska. Totalt har endast tre tunnor används till detta vin.
Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.
Druvor
70 % Garnatxa Peluda, 30 % Carinyena,
Alkoholhalt
14,5 %
Produktion
974 flaskor samt 100 magnumbuteljer
Producent
Celler Joan Simó
Pris
509 kr
Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en trälåda
Decanter, februari 2023 (94 p):
Milk chocolate, perfumed, thyme, bay leaf... a complex nose indicative of the region and Mediterranean climate. Very ripe and 'international' to start, but there is that Priorat stony mineral character, energy and brightness carries through the long finish.
Munskänkarna, februari 2023 (15,5 p):
Djup doft av choklad, björnbär, söta plommon och viol. Fruktig, medelfyllig torr och stram smak med frisk fruktsyra, sandiga tanniner, samt en ren, varm och harmonisk eftersmak.