Mas d'En Compte Blanc 2017 

Ett klassiskt exempel på ett fylligt vitt Priorat-vin, jäst och lagrat på ekfat. Kan lagras länge, upp till 20 år!


Vingårdar
Druvorna kommer från 30 år gamla vinstockar på vingårdarna Mas d'En Compte och Mas d'En Caçador, som ligger på 350 - 500 meters höjd och i huvudsak är orienterade åt nordost. Jordmånen är llicorella och skördeuttaget är ca 1,5 kg per vinranka.

Vinifiering
Druvorna skördas för hand från slutet av september och en bit in i oktober och får macerera med sina skal i ett dygn. Jäsningen sker i ekfat. Varje vin vinifieras för sig under kontrollerad temperatur.

Lagring
Vinet lagras på nya franska och ungerska ekfat i 10 månader.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
50 % Garnatxa Blanca, 25 % Xarel.lo, 25 % Picapoll Blanc

Alkoholhalt
13,5 %

Produktion
15 000 flaskor

Producent
Celler Cal Pla

Pris
275 kr
Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en trälåda

Vinbanken, september 2022 (17,5 p):
Ung frisk frukt med päron, persika, äpplen, gula plommon, blommor, örter, citrus och fat. Välbalanserad lång eftersmak med intensitet, mineraler, sälta och snyggt integrerade fat.

Munskänkarna, april 2023 (14,5 p):
Drygt medelfyllig doft av gul frukt, harts, ek, krutrök, halm, banan och fernissa. Rustik smak med påtaglig ek, ganska integrerad fruktsyra i en medelstor kropp med viss beska i eftersmaken.


Om producenten - Celler Cal Pla

Joan Sangenís är åttonde generationens vinmakare på Celler Cal Pla i Porrera. Från 1996 buteljeras vinerna från familjens vingårdar under eget namn.