Coranya 2014 

Vällagrad och drickmogen Priorat-blandning, framställd och lagrad på sitt eget speciella sätt. Lillasyster till Clos Monlleó.


Vingårdar
Druvorna till vinet kommer från vingården Coranya i Porrera, som planterades 1978 av Pere Sangenís och Conxita Vaqué. Här växer Garnaxta på den övre halvan och Carinyena längre ner. Endast de bästa druvorna från denna vingård används till detta vin.

Vinifiering
Druvorna skördas för hand. Skördeuttaget är lågt, endast ca 600 g druvor per vinstock, så det krävs två vinstockar för att få ihop till en flaska vin. De båda druvsorterna får jäsa tillsammans, vilket är ovanligt i Priorat. Jäsningen sker med naturjäst i kaklade betongtankar inbyggda i golvet. Efter jäsningen buteljeras vinet utan att klarnas eller filtreras.

Lagring
Vinet lagras 12 månader på använda ekfat, där 85 % är franska och 15 % amerikanska. Slutligen lagras buteljerna i 6 år innan de släpps på marknaden.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
50 % Garnatxa, 50 % Carinyena

Alkoholhalt
15 %

Produktion
4000 flaskor

Producent
Sangenís i Vaqué

Pris
389 kr
Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en trälåda

Munskänkarna, november 2022 (15,5 p):
Doft med viss mognad och inslag av stall, salmiak, björnbär, smörkola samt plommon. Fyllig smak med bra balans, avrundad fruktsyra, polerade tanniner samt en lång varm eftersmak med lite svärta.


Om producenten - Sangenís i Vaqué

Pere Sangenís och Conxita Vaqué startade sin vinkällare redan 1978, och började som första vineri i Porrera att buteljera vin under eget namn 1995. Nu har döttrarna Maria och Núria tagit över.