Den mesta av arealen i DOQ Priorat är faktiskt täckt av skog och buskar. Och då pratar vi inte om vidsträckta vidder med höga tallar och frodiga granar, utan snarare om karga kullar med småvuxna barrträd, taggbuskar, kaktusar och annan krypande växtlighet längs de branta sidorna.
Men här och där ser man att skogen fått ge vika för odlingar. Ofta är det förstås vingårdar, men det är också mycket annat som odlas i Priorat.
Överallt i området finns olivträd. Många har flera hundra år på nacken och ger fortfarande frukt. Olivlundarna täcker faktiskt mer än 3500 hektar av området - mer än den totala vingårdsytan på ca 2200 hektar!
Många vinodlare kompletterar sin vinproduktion med att också göra olivolja. Det passar bra eftersom olivskörden infaller senare på året, när druvorna redan är skördade och jäsningen pågår som bäst. All olivolja som produceras i Priorat kvalitetsklassas under DOP Siurana och är nästan alltid av den högsta kvalitetsklassen Extra Virgin Olive Oil. Den vanligaste olivsorten heter Arbequina och serveras gärna också som snacks på de lokala restaurangerna. Det är svårt att sluta äta av de små gröna oliverna när man väl har börjat!
Hasselbuskar är en nästan lika vanlig syn som olivträd i området. Ibland är buskarna planterade i raka rader, men lika ofta växer de fritt på sluttningarna och emellanåt mitt i vingårdarna. Och nötterna från Tarragona-området (dit Priorat också hör) är eftertraktade i hela Spanien för sin goda och smöriga smak. Nötterna torkas och rostas, och säljs även kanderade eller indränkta i honung.
Redan under februari månad börjar mandelträden blomma. De får små blommor som skiftar i vitt och rosa och de blommar från bar kvist. Det är ett fantastiskt skådespel mot den i övrigt gråsvarta naturen som fortfarande ligger i vintervila. Vanligast är Marcona-mandlar, som säljs i en rad olika varianter - saltade, rostade, kanderade, chokladöverdragna - mums!
På många ställen växer också lavendel, rosmarin, timjan, isop, curryört, salvia, fänkål och ginst. Här trivs fjärilar och fåglar och bidrar till mångfalden.
Så nästa gång ni besöker Priorat - passa på att prova några av de andra lokala produkterna också!