Gamla vinstockar

Vad menas med gamla vinstockar?

I DOQ Priorat (och även i andra vinområden) talar man om gamla vinstockar som något speciellt. Men vad menas egentligen med gamla vinstockar? Hur gamla är de? Varför är de speciella? Och hur påverkar de smaken på vinet? Här nedan ger vi några svar och även några exempel på viner gjorda på druvor från gamla vinstockar.

Litet historia

Det har odlats vin i Priorat i århundraden, ända sedan kartusianermunkarna grundade klostret Escaladei på 1100-talet, så det finns en lång historia av vinodling i området. Arealerna blev så småningom stora, med produktion inriktad på volym snarare än kvalitet. Ofta såldes druvorna till kooperativ som sedan gjorde vinet.

Under 1860-talet började vinlusen phylloxera härja i Europa, med start i Languedoc i Frankrike. Vinlusen dödade effektivt rotsystemet på vinrankorna, och vinproduktionen drabbades hårt. Från början höll sig vinlusen norr om Pyrenéerna, så Priorat med flera områden i Spanien såg istället ett uppsving på marknaden och började exportera stora mängder vin till Frankrike under många år. Men så småningom kom förstås vinlusen över bergen även till Priorat. Man brukar räkna 1899 som året då vinlusen drabbade Priorat.

Lösningen på vinlusproblemet blev att plantera amerikanska rotstockar, som är resistenta mot vinlusen, och sedan ympa in de europeiska druvsorterna på de amerikanska rötterna. Så de allra äldsta rotstockarna i Priorat är planterade i början av 1900-talet. 

Utpekade vingårdar

Organisationen DOQ Priorat har kartlagt och namngivit 439 vingårdslägen i området i ett initiativ kallat Els Noms de la Terra (namnen på jorden). I det här arbetet lägger man särskild vikt vid att skydda och peka ut de vingårdar som har gamla vinstockar - velles vinyes. Dessa vingårdar ska vara planterade före 1945 och alltså kring 80 år gamla. Men det finns som sagt även vingårdar som är planterade tidigare än så. Totalt räknar man att velles vinyes finns på 81 namngivna vingårdar. 

Viner på druvor från gamla vinstockar

Hur smakar då ett vin gjort på druvor från gamla vinstockar? Ett lämpligt ord kan vara koncentrerat. De gamla vinstockarna kan ha rötter som under åren har trängt 25 - 30 meter ner i llicorellan för att hitta vatten. Skördeuttaget är lågt, ibland så lågt som 300 g druvor per vinstock. Det behövs då 3 - 4 vinstockar för att få ihop till en flaska vin. Men druvorna blir väldigt koncentrerade och smakrika - tänk på att hela vinrankans kraft och de djupa rötterna går åt till att producera tre klasar vindruvor!

Här följande några viner från specifika vingårdar med vinrankor som är ca 120 år gamla. Dessa viner räknas till producentens toppviner och görs i mycket små upplagor.

Välkommen att prova!

Att besöka Priorat